Rygter, misforståelser og 6 års rom
Hvis man bare går en lille smule op i Ron Zacapa, så har man sikkert bemærket at der for nogle få år siden blev ændret lidt på beskrivelsen af deres 23 års rom. Den gik fra at være Ron Zacapa Centenario 23 Años til Ron Zacapa Centenario 23 Solera System. Modsat rygtet, så er der IKKE forskel på de to produkter.
Min kilde her er Mario Navarro, som er mangeårig Brand Ambassadør – ansat i Ron Zacapa – Som var i Danmark sidst i 2011.

Men hvorfor så denne navneændring? Ron Zacapa begyndte omkring år 2000 at få gang i salget af sine premium rom, og indgik for få år siden en distributionsaftale med giganten Diageo (Morgan, Baileys, Jonnie Walker mv) og da Diageo ville være sikre på at undgå evt. sagsanlæg på grund af misforståelser af rommens alder, ændrede de navnet. Hovedparten af rommen er 23+ år, men da den altid har været lavet på Solera-metoden, så er der også en del rom på en min. alder af 6 år. Kort fortalt, så er Solera-metoden et pyramide-system, hvor man hælder den friske rom på et “nyt” whisky fad (Jack Daniels). Efter typisk 1-2 år hældes 3/4 dele videre til andre tønder, der bliver blandet med andre tønder med gammel rom. Dette sker 4-5 gange, før man tilsidst har en tønde der har en min. alder på 6 år, men også blends af rom som er meget ældre.

Ron Zacapa genbruger en del af produktionen til kommende produktioner, så en ellers aftapningsklar Ron Zacapa 23 års, kan således blive anvendt i en ny produktion.